Vandaag: op de kop af "50-jaar MAC Lierop" 12-03

MAC Lierop 50-jaar 1972-2022

Motorclub MAC Lierop bestaat vandaag 'zaterdag 12 maart' precies 50-jaar. Doch kent de motocross in Lierop een reeds lange voorgeschiedenis die terug gaat naar de roerige 60-er jaren. In die tijd werden er wedstrijdjes verreden door de onofficiŽle Motor Club Lierop 'MCL genaamd'.

 

Vandaag: op de kop af "50-jaar MAC Lierop"

Foto: Peter van Schalen - Vandaag: op de kop af "50-jaar MAC Lierop".

 

Coureurs uit Lierop en directe omgeving die in de Herselse Bossen hun kunsten vertoonden. Met namen zoals; Peter van Schalen, Piet Maas, Harry van Rooij, Henk Moors, Willie Manders, Jan Hendrikx, Hans van de Zanden, Henk Moors en niet te vergeten Bennie Bussers.

 

Toen later verschillende van deze coureurs met goede resultaten officiŽle wedstrijden gingen rijden, werd het in Lierop tijd voor de oprichting van een Motorclub; zodat het thuispubliek hun favorieten in Lierop aan het werk kon zien.

 

Eerste officiŽle wedstrijden in Lierop

 

Zo begonnen begin jaren '70 de eerste wedstrijden georganiseerd door MAC Lierop. Het vervolg is inmiddels bekend; vele wedstrijden voor het Nederland kampioenschap 'met halfweg 90-er jaren de eerste Grand Prix wedstrijden. Na de eeuwwisseling begon dan echter het grotere werk 'en zo kwamen alle Grand Prix helden' uit zowel 125cc, 250cc als 500cc in een weekeind aan de start. In 2004 werd MAC Lierop bekroond met als hun professionele werkzaamheden en kreeg de "Grand Prix of Nations" toegewezen als een van de grootste Motocross wedstrijden ter wereld 'die ook wel de Olympische Spelen onder de Motocross vernoemd wordt'.

 

Vandaag: op de kop af "50-jaar MAC Lierop"

Foto: Peter van Schalen - Vandaag: op de kop af "50-jaar MAC Lierop".

 

Best georganiseerde motorclub ter wereld

 

Dat dergelijk soort wedstrijden alleen kunnen georganiseerd worden met een goede achterban aan medewerkers, werd door de jaren heen diversen malen onderstreept met meerdere Awards en de titel: Best georganiseerde Motoclub ter wereld.

 

Wim Smits over de eerste 25-jaar van MAC Lierop

 

Tijdens het 25-jarig bestaan in 1997 wist toenmalig voorzitter Wim Smits van MAC Lierop 'heel wat van de geschiedenis' terug te halen. Want ook Wim was een van de mannen van het eerste uur van de Lieropse Motorclub.

 

Luister naar het verhaal over de geschiedenis van de Lieropse Bossen

 

Video: SIRIS - Vandaag: op de kop af "50-jaar MAC Lierop".

 

Smits was een fervent supporter van legendarische figuren als Broer Dirkx en Jan Klink en sloot zich aan bij de oprichting van MAC Lierop begin 70er jaren, want een ding was zeker: Wim had een grote passie voor de motorcross.

 

Smits was motor achter de club. Door zijn passie creŽerde hij op een geweldig manier een uniek evenement met de Lieropse motorclub en heeft daarmee de internationale motorcross wereld versteld doen staan van een sterk staaltje organisatie rondom de Grand Prix van Lierop.

 

Daarnaast onderhield hij vele internationale contacten en bezocht vele Grand Prix wedstrijden. Hierdoor had de vereniging hoog aanzien over de hele wereld. Onder het voorzitterschap van Wim Smits groeide MAC Lierop van een kleine cross organisator uit tot de beste Grand Prix organisatie ter wereld in 2008.

 

Grote Wegraces in Lierop

 

Enkele beelden van de Pinksterraces in Lierop

 

Video: Wim Smits over de NMB Pinksterraces op 26 mei 1980 in Lierop.

 

Onder de rook van Lierop 'op het 4800 meter lange Circuit Hersel' werden in de jaren '70 en '80 met de toenmalige NMB ook diversen grote wegraces georganiseerd. Omroep Brabant verslaggever Mark van Abbe nam over de genomen veiligheidsmaatregelen een interview af bij voorzitter Wim Smits (42).

 

Festiviteiten 50-Jaar MAC Lierop

 

MAC Lierop organiseert dit jaar de KNMV ONK Solo Motorcross en de Sidecar & Quad Masters wedstrijden. Daarnaast wordt er in juni ook een jubileumwedstrijd georganiseerd waar zowel de solo motoren als de zijspannen aan de start komen.

 

Namens Motorclub MAC Lierop heten we u van harte welkom op Circuit de Hersese bossen in Lierop.

 

 

 

ACTUELE INFO:

 

KALENDER 2024

ROUTEBESCHRIJVING

GESCHIEDENIS

TRAININGSTIJDEN

 

KNMV NIEUWS

MX-MASTERPLAN

 

MX PROMOTIONS: