EK Veldrijden memoreert MX Namur

MXGP Motocross 2023

  07-11-2022

Aan de vooravond van het EK veldrijden op de Citadel van Namen waren het zaterdagavond emotionele momenten toen men op de legendarische Citadelle de Namur op groot scherm terugblikte op de kostbare motorcross historie met namen als Stefan Everts en Rogier Koster die respectievelijk zes en zeven keer de GP van Namur op hun naam schreven. Maar ook Eric Gebroers die na de GP op de Citadelle per helikopter afscheid van het Motocross nam.

 

Video: VRT-Sport - EK Veldrijden memoreert MX Namur.

75-jaar Motocross Citadelle de Namur

De rijkelijke motorcross geschiedenis in Namen gaat terug naar 1947 waarmede dit jaar de 75ste verjaardag werd gevierd die in juli deze zomer vele legendarische namen van weleer liet terugkeren om elkaar op de Citadel op een grote mx memorial party te ontmoeten. Roger De Coster onthulden tijdens de ceremonie de gedenkplaten welke tezamen met een uitgezette route het circuit van weleer doen herleven. Dus als echte motorcrossliefhebber zeker de moeite om tijdens een vakantie nog eens mee te pakken.

 

EK Veldrijden memoreert MX Namur

Foto: Namur MX - EK Veldrijden memoreert MX Namur

Memoriam Pierre Chonquerez

De grote man en voorzitter achter de organisatie die t/m 2007 de laatste GP organiseerde was Pierre Chonquerez. Begin dit jaar overleed hij op 91-jarige leeftijd.

Laatste GP in 2007

In 2007 vond de allerlaatste GP plaats die ook wel het Monaco van de Motorcross werd genoemd. Er waren geruchten dat de Grand Prix Motorcross nog eens op deze legendarische plaats zou terugkeren want Edmond Detry, eigenaar van Dynamic Marketing Group en promotor van het Belgisch Kampioenschap motorcross voerde achter de schermen gesprekken om hier de Grand Prix des Nations te organiseren.

 

EK Veldrijden memoreert MX Namur

Foto: GP Namur - EK Veldrijden memoreert MX Namur

 

Maar zowel de burgemeester Maxime Prvot als wethouder Arnaud Gavroy van het stadsbestuur bevestigen dat van een eventuele terugkeer definitief geen sprake is. Ook de FIM de Internationale Motorsport Federatie is van mening dat de Citadelle niet aan de huidige veiligheidsnormen voldoet. Daarmee is alle hoop op een eventuele terugkeer voorgoed verloren!

Monument de Namur

De Waalse publieke omroep RTBF richtte een speciale website over het Monument de Namur met veel archiefmateriaal in. Alle aanverwante informatie over de geschiedenis van de Citadelle de Namur is terug te vinden via de volgende websites: www.namurmx.be en www.facebook.com/namurmx

 

Tekst: Stefan Adriaans

 

 

 

ACTUELE INFO:

 

KALENDER 2024

ROUTEBESCHRIJVING

GESCHIEDENIS

TRAININGSTIJDEN

 

KNMV NIEUWS

MX-MASTERPLAN

 

MX PROMOTIONS: