Eerste Lieropse seizoensopener was er een om in te lijsten

Start van het Nederlandse MX seizoen 2023

  07-03-2023

MAC Lierop kijkt samen met Motocrossplanet terug op een zeer geslaagde wedstrijd, die afgelopen jaar als nieuwkomer met een Dutch MX Season Opener op de Motorsportkalenders werd gepresenteerd en vele grote rijders naar Lierop haalden.

 

Eerste Lieropse seizoensopener was er een om in te lijsten

Foto: DuMXSO - Eerste Lieropse seizoensopener was er een om in te lijsten.

 

Als organisatie ben je van meerdere factoren afhankelijk die zo vroeg in het seizoen qua weerssituatie extra risico’s met zich kan meebrengen, maar de weersgoden waren ons gunstig gestemd en het werd een grandioze motorsportdag die compleet alle verwachtingen overstemden.

 

Met het grote deelnemersveld en de enorme toestroom aan publiek beleefde MAC Lierop tijden van weleer. Lierop kent namelijk een enorme geschiedenis in de motorsport en werd door zijn rijkelijke historie wereldberoemd. In vele continenten met de gemotoriseerde tweewielers hoef je het dorp maar te benoemen en ze weten dat het bekend staat als een van de zwaarste circuits.

 

Zelfs PlayStation®4 version nam Circuit Lierop op in The Official Motocross Videogame collectie.

 

Zoals gezegd kwamen er grote namen naar circuit “De Herselse bossen” en werd het massaal aanwezige publiek getrakteerd op hele mooie en spannende wedstrijden.

Dikke prijs voor Brent Van Doninck in Lierop (500cc)

Met een eerste en een tweede plaats heeft Brent Van doninck zijn eerste zege van het seizoen op zak. In Lierop, waar men zich kwa publiek op een MXGP waande domineerde hij de eerste reeks van start tot finish.

 

Eerste Lieropse seizoensopener was er een om in te lijsten

Foto: DuMXSO - Brent Van Doninck.

 

Reed zelfs weg van Brian Bogers in de slotminuten van een reeks waarin Jorge Prado zwaar ten val kwam. In de tweede reeks miste Brent compleet zijn start en het leek alsof Bogers naar de reeks- en eindzege zou rijden toen hij Pauls Jonas van de leiding verdrong. Maar ook Bogers maakte fouten en verloor zelfs de tweede plaats aan Henri Jacobi. Maar geen van de mannen voorin hield rekening met Van doninck die als een mes door de warme boter sneed. Brent werd tweede achter Jonass en oppermachtig eindwinnaar. Hier de eindstand van de 500 cc.

Brian Bogers derde op Lierospe seizoensopener (500cc)

Samen met een aantal wereldtoppers reed Bogers zondag in Lierop de International MX Season Opener. Een week voor de eerste GP van het seizoen in Argentinië ging hij de strijd aan met rijders als Jorge Prado en Romain Febvre. Met een tweede plek in de eerste manche en een vierde plaats in de tweede eindigde Bogers al derde achter winnaar Brent van Doninck en teamgenoot Pauls Jonass. Een uitstekende generale dus voor de start van het WK.

 

Eerste Lieropse seizoensopener was er een om in te lijsten

Foto: DuMXSO - Eerste Lieropse seizoensopener was er een om in te lijsten.

 

Waar andere Nederlanders, zoals Jeffrey Herlings, de wedstrijd om het Franse kampioenschap in Lacapelle Marival verkozen boven Lierop was dat voor Bogers geen optie. ,,Ik heb nog nooit een GP kunnen rijden in Lierop, alleen een mini-GP in de 85cc en in het EK. Het is zo’n mooie en historische baan en er wordt nu voor het eerst weer op hoog niveau geracet, dan mag je die kans eigenlijk niet laten lopen.”

Kay de Wolf ijzersterke winnaar openingswedstrijd in Lierop (250cc)

Na de start in de openingsmanche nam De Wolf gelijk de leiding en liep in een hoog tempo weg bij de concurrentie. De Wolf viel door de valpartij in de tweede head even terug naar een tweede plaats maar herstelde zich goed en wist de manche uiteindelijk nog op sterke wijze te winnen.

 

Eerste Lieropse seizoensopener was er een om in te lijsten

Foto: DuMXSO - Kay de Wolf.

Jago Geerts derde in de eindstand in Lierop (250cc)

In de MX2 eindigde de Balenaar Jago Geerts 2 keer 3de. Hij stond zo mee op het podium. Het komende weekend gaat het WK van start.

 

In de eerste manche kwam Jago Geerts op een tweede plaats rijdend ten val maar kwam nog terug naar een derde plaats. Andrea Bonacorsi wist de manche op een nette tweede plaats af te sluiten.

 

In de herkansing begon Jago Geerts op een tweede plaats aan de laatste ronde maar heeft hierin nog iets meegemaakt waardoor Andrea Bonacorsi hem nog passeerde waardoor Geerts derde werd. Oriol Oliver werd vierde voor Cas Valk.

Maximilian Werner pakt klinkende zege in Lierop (125cc)

Een perfecte dag voor Maximilian Werner want de Duitser heeft de KNMV Dutch MX Opener 125cc naar zijn hand weten te zetten. De Fantic-rijder was het snelste in de kwalificatie en duldde vervolgens niemand in zijn omgeving tijdens de beide manches. Maximilian Ernecker (3-2) en Gyan Doensen (4-3) mochten mee op het podium van MAC Lierop klimmen.

 

Eerste Lieropse seizoensopener was er een om in te lijsten

Foto: DuMXSO - Maximilian Werner.

Lotte van Drunen doet wedstrijdritme op in de Dutch MX Season (125cc Dames)

Op voorhand wist Lotte niet hoe ze er voor stond en was daarom blij dat ze in Lierop een wedstrijd kon rijden. Samen met een aantal andere dames reden ze samen in de 125cc klasse. In de tijdtraining had Lotte de pech dat ze pas laat de tijdtraining in ging. Ze wist dat ze haar snelste ronde in haar eerste poging neer moest zetten omdat de baan steeds sneller werd. Lotte kwam uit op een twaalfde tijd en was hier verre van tevreden mee.

 

Eerste Lieropse seizoensopener was er een om in te lijsten

Foto: DuMXSO - Lotte van Drunen.

 

Voor de eerste manche werd het circuit goed verkend en ze was er klaar voor om van start te gaan. Toen het starthek viel, reageerde ze scherp en wist kopstart te pakken. Een volle ronde wist ze de eerste plaats vast te houden om vervolgens zoals verwacht iets terug te zakken. Na een manche van 25 minuten kwam ze van de 39 rijders op een zesde plaats over de finish. Lotte was heel blij met haar rijden en haar snelheid waardoor ze tevreden terug keerde naar de bus.

 

Tussen de eerste en tweede manche werd uit voorzorg de koppeling vervangen maar helaas pakte dit ten nadele uit voor Lotte. Toen het vijf seconden bordje te voorschijn kwam, voelde Lotte dat de koppeling niet geheel ontkoppelde en verloor hierdoor haar concentratie. Ondanks dat kwam ze toch goed weg toen het starthek viel maar werd in de eerste bocht te ver naar buiten geduwd. In de eerste paar ronden ging het rijden niet lekker maar naarmate de wedstrijd vorderde begon het beter te gaan. Ze wist er toch nog een tiende plaats uit te halen en hier zijn Lotte en het team tevreden over.

 

In de komende weken zal er aan de laatste verbeterpunten gewerkt gaan worden zodat ze over een kleine drie weken klaar is om in Sardinië aan het wereldkampioenschap dames te beginnen.

Jarne Bervoets op eenzame hoogte in Lierop (85cc)

Een bijzonder sterke Jarne Bervoets heeft tijdens de KNMV Dutch MX Opener op het circuit van Lierop de 85cc-klasse gewonnen. De 13-jarige Belg wist beide manches in de eerste ronde de leiding naar zich toe te trekken en deze gaf hij niet meer uit handen.

 

Eerste Lieropse seizoensopener was er een om in te lijsten

Foto: DuMXSO - Jarne Bervoets.

 

Sterker nog beide manches wist hij de concurrentie vroegtijdig op achterstand te zetten en de wedstrijden te controleren. Dani Heitink (4-2) en Dean Gregoire (3-3) stonden naast Bervoets op het podium bij MAC Lierop.

Dean Gregoire op het podium in Lierop (85cc)

MAC Lierop rijder Dean Gregoire uit Geldrop eindigde in de eerste op de derde plaats. De tweede manche had hij een slechte start en moest vanaf de 16e plaats aan de wedstrijd beginnen. Binnen een ronde stootte hij door naar de 9e plaats en eindigde uiteindelijk als derde.

 

Eerste Lieropse seizoensopener was er een om in te lijsten

Foto: DuMXSO - Dean Gregoire schitterd voor eigen publiek.

Dex van den Broek uit Deurne (85cc)

Van den Broek reed in de eerste manche een constante 5e plaats maar kon gedurende de wedstrijd niet verder komen en eindigde uiteindelijk ook op deze stek. De tweede manche had hij een goede start en was direct als tweede weg om aan de wedstrijd te beginnen, maar zakte na de eerste ronde al een plaats terug welke hij gedurende de race goed wist vast te houden. De laatste ronde zakte hij nog een plaats terug om als 4e te eindigden. Van den Broek zette totaal de 5e plaats neer in de eindstand.

 

Eerste Lieropse seizoensopener was er een om in te lijsten

Foto: DuMXSO - Dex van den Broek.

Complete uitslagen overzicht Dutch MX Season Opener Lierop

Onderstaand het algehele overzicht van de wedstrijden in de klasse 85-125-250-500cc die in de Herselse bossen aan de start stonden.

 

https://speedhive.mylaps.com/Events/2122013

 

 

 

ACTUELE INFO:

 

KALENDER 2024

ROUTEBESCHRIJVING

GESCHIEDENIS

TRAININGSTIJDEN

 

KNMV NIEUWS

MX-MASTERPLAN

 

MX PROMOTIONS: