MXGP Lommel: op volledig vernieuwd circuit

MXGP Motocross 2023

  21-07-2023

Het FIM Motocross Wereldkampioenschap komt voor de Monster Energy MXGP van Vlaanderen naar het zware zand in het Belgische Lommel.

 

MXGP Lommel: op volledig vernieuwd circuit

Foto: MXGP Lommel: op volledig vernieuwd circuit.

 

Het circuit van Lommel is volledig vernieuwd, dus zullen de rijders op zaterdag tijdens de kwalificatieraces opnieuw hun beste lijnen moeten gaan zoeken. Hierbij zal een ding echter niet veranderen: het beroemde zand van Lommel zal voor de zandspecialisten bij uitstek een enorme voorsprong geven.

Grootheden voorgeschiedenis in het Lommelse zand

Sinds de eerste editie in 1990, toen Pekka Vehkonen won, hebben vele grote laureaten het zand van Lommel gedomineerd. Stefan Everts won n keer in 1995 terwijl Antonio Cairoli drie keer won in respectievelijk 2011, 2012 en 2014. Jeffrey Herlings van Red Bull KTM Factory Racing heeft ook zijn naam aan deze palmareslijst toegeschreven in 2017, 2018 bij de MXGP kloningsklasse en in 2011 bij de MX2. De huidige Red Plate Red Bull GASGAS Factory Racing's rijder Jorge Prado won al vier keer (2017, 2018, 2019 in MX2 en 2020 in MXGP). Romain Febvre van het Kawasaki Racing Team (momenteel in topvorm) won ook in 2021, terwijl Tim Gajser van Team HRC drie keer de MXGP klasse op zijn naam schreef (in 2019 en twee keer in 2020).

EMX125 en EMXOpen ook in Lommel aan de start

De Monster Energy MXGP van Vlaanderen zal ook gastheer zijn van de zevende manche van de EMX125 en de unieke manche van EMXOpen.

 

In 2022 werd in Lommel de 14e wedstrijd van het seizoen verreden waar Brian Bogers van het Standing Construct Honda een verrassende overwinning bij de MXGP klasse behaalde nog voor de twee andere Nederlandse rijders, Calvin Vlaanderen van het Gebben Van Venroy Yamaha Racing's Team en Glenn Coldenhoff uitkomend voor Monster Energy Yamaha Factory MXGP Team.

Jorge Prado zelfverzekerder dan ooit: aan de start in Lommel

Jorge Prado zal naar Lommel komen met meer punten dan vorig weekend in Loket, dankzij zijn overwinning in de kwalificaties en zijn 2e plaats op het podium in Tsjechi.

 

MXGP Lommel: op volledig vernieuwd circuit

Foto: Jorge Prado zelfverzekerder dan ooit: aan de start in Lommel - MXGP Lommel: op volledig vernieuwd circuit.

 

Hoewel Prado door maagproblemen niet helemaal in orde was, slaagde hij er toch in om op het podium te komen, wat dit seizoen zijn ongelooflijk veerkracht en tegenspoed nog eens extra begrachtigd. Na in Lommel vier keer te hebben gewonnen, is het gemakkelijk om te voorspellen dat Prado dit weekend weer een ongelooflijke prestatie zal leveren.

Romain Febvre goed op dreef bij MXGP

Romain Febvre won zijn derde Grand Prix op rij, wat voor zich spreekt qua prestaties en hoe goed hij zich voelt op de motor.

 

MXGP Lommel: op volledig vernieuwd circuit

Foto: Romain Febvre goed op dreef bij MXGP - MXGP Lommel: op volledig vernieuwd circuit.

 

 Hij heeft een ongelooflijke snelheid en goede starts laten zien en maakte een paar fouten toen hij in Loket aan de leiding reed, wat hem kostbare punten kostte, hoewel hij toch de dagoverwinning behaalde. Hij ziet eruit als een man met een missie en als hij naar Lommel gaat. Kortom, het zal sowieso interessant zijn om te zien of hij op het Lommelse circuit zijn GP overwinningen kan voorzetten.

Jeremy Seewer met een enorme winnaars mentaliteit aan de start

Jeremy Seewer van Monster Energy Yamaha Factory MXGP Team behaalde een plaats in het kampioenschap toen hij Fernandez inhaalde, dankzij zijn consistentie en de 3e overall in het afgelopen weekend. De Zwitser heeft op twee van de laatste drie podia gestaan. Ondanks dat hij vorig weekend in Loket aan de leiding reed, kon de Zwitser deze lijn niet niet vasthouden en voelde hij zich een beetje gefrustreerd, want hij heeft een enorme winnaars mentaliteit, waardoor hij elke race wil winnen. Seewer zal echter met zijn bemoedigende prestaties en de nodige punten naar Belgi komen. Hij is vastbesloten om te strijden voor de overwinning.

Fernandez als teamgenoot van Tim Gajser

Rubn Fernndez van Team HRC is nu 4e in het kampioenschap en is als 6e geindigd. Fernandez had een wat rustig weekend omdat hij niet echt betrokken was bij de strijd om het podium. Fernandez concurreert nu ook op het circuit met zijn teamgenoot Tim Gajser, die zeker enige aanpassing nodig zal hebben om de perfecte balans terug te vinden.

Tim Gajser in goede doen naar Lommel

Tim Gajser heeft in zijn allereerste Grand Prix na zijn blessure in het voorseizoen de 7e plaats in de daguitslag gehaald.

 

MXGP Lommel: op volledig vernieuwd circuit

Foto: Tim Gajser in goede doen naar Lommel - MXGP Lommel: op volledig vernieuwd circuit.

 

Dit was een goede en bemoedigende eerste test voor de wereldkampioen van 2022. Lommel is voor de Sloveen ook een belangrijk circuit waar hij in het verleden al drie keer zegevierde.

Glenn Coldenhoff als een vis in het Lommelse zand

Glenn Coldenhoff reed niet zo snel als in Indonesi, maar de Nederlander is nog steeds belangrijke rijder om rekening mee te houden, want hij behaalde een een 5e plaats en bleef telkens zelfverzekerd rijden.

 

MXGP Lommel: op volledig vernieuwd circuit

Foto: Glenn Coldenhoff als een vis in het Lommelse zand - MXGP Lommel: op volledig vernieuwd circuit.

 

 De 'Hoff' is een rijder die heeft laten zien dat hij heel snel kan zijn en zijn terugkeer op het zand van Lommel na zijn eerste overwinning van het seizoen op Sardini zal hem zeker veel vertrouwen geven in het naderen van de races van dit weekend.

Genoeg podiumkansen voor Calvin Vlaanderen

Calvin Vlaanderen de andere Nederlandse rijder, heeft op schitterende wijze de tweede manche in Loket gewonnen als zijn eerste overwinning van het seizoen. Hiermee werd Vlaanderen eindelijk beloond na een consistent seizoen, hoewel hij zijn eerste podium miste omdat hij als 4e in de algemene einduitslag tekortschoot. Maar hij weet nu dat hij dit seizoen winnaars waardig is, wat hem net dat extra zelfvertrouwen zal geven bovenop zijn podiumplaats vorig seizoen in Lommel. Vlaanderen kan dit weekend weer een van de goede verrassingen zijn op een ondergrond waar hij van geniet.

Jeffrey Herlings vooralsnog nog niet aan de start

Het is begrijpelijk dat Jeffrey Herlings naar beneden is gezakt na het missen van enkele Grand Prix's als gevolg van zijn nekblessure en hij zal niet deelnemen aan Lommel.

Optreden Jeremy Van Horebeek voor zijn thuisfans

Jeremy Van Horebeek uitkomend voor de Hero Standing Construct Honda MXGP's keert terug naar Lommel met twee echt goede prestaties en twee top 10's voor zijn enige twee optredens dit seizoen. Strijden voor zijn thuisfans zal voor de Belg een ongelooflijke ervaring zijn, omdat het hem een ​​voorsprong zou kunnen geven om dit weekend goed te presteren.

MX2: Kay de Wolf met grote ambities in Belgi aan de start

Kay de Wolf heeft een plek veroverd en staat dankzij zijn eerste podium sinds zijn voetblessure nu tweede in het kampioenschap. De Wolf heeft zijn flow terug en voelt zich steeds comfortabeler op de motor. Als hij als zandspecialist naar Lommel komt, zou dit de perfecte gelegenheid kunnen zijn om na zijn eerste in Letland een tweede GP-overwinning te behalen.

MX2: Jago Geerts wurmt zich met extra veel zelfvertrouwen naar de top

Jago Geerts klimt ook naar de 3e plaats, want hij won zijn tweede GP op rij. De Belg is op missie om terug te keren naar de top waar hij voor zijn blessure in Frankrijk was.

 

MXGP Lommel: op volledig vernieuwd circuit

Foto: Jago Geerts wurmt zich met extra veel zelfvertrouwen naar de top - MXGP Lommel: op volledig vernieuwd circuit.

 

Sinds zijn terugkeer in Duitsland heeft Geerts van de laatste 3 GP's in totaal drie podiumplaatsen behaald. Hij zet zijn rivalen met zijn niveau en snelheid terug onder onder druk naar zijn gebruikelijke normen. Als eerste Belgische rijder in MX2 zal zijn thuiswedstrijd hem een extra boost geven van de gepassioneerde Belgische fans, die massaal zullen komen om hem aan te moedigen. Geerts won ook de laatste twee edities, wat een ongelooflijk extra vertrouwen is.

MX2: Liam Everts op de nominatie voor nieuwe GP overwinning

Liam Everts van Red Bull KTM Factory Racing komt naar zijn thuisland dankzij zijn afrekende prestaties in Loket. Ondanks de botsing met meerdere rijders bij de start van Race 1 in Loket staat hij momenteel met een 11e plaats in het algemenen klassement. Everts zal vastbesloten zijn om te laten zien en te geven wat de thuisfans willen. Daarvoor heeft hij dit seizoen al aangetoond dat hij zeker is gebouwd om zoals in Duitsland een GP-overwinning te behalen.

MX2: Roan Van de Moosdijk

Roan Van de Moosdijk van Nestaan Husqvarna Factory Racing zal ook moeten herstellen van zijn 16e plaats afgelopen weekend in Loket om hem met zijn uitstekende vorm voor een dip te behouden. Aan de andere kant heeft Simon Lngenfelder van Red Bull GASGAS Factory Racing, die achter staat op de 7e plaats, een positieve streak met een 2e plaats in Loket en een tweede podium op rij. De Duitser wordt consistent en is een kracht om rekening mee te houden in MX2, dankzij zijn snelle starts en geweldige snelheid.

MX2: Lucas Coenen - "Nestaan Husqvarna Factory Racing"

Een andere Belgische en GP-winnaar is Lucas Coenen van Nestaan Husqvarna Factory Racing, die in het kampioenschap 8ste is. Hij slaagde erin om 8e te worden en was iets onder de gebruikelijke snelheid die hij onlangs liet zien. De jonge Belg zal zeker iemand zijn om naar te kijken, thuis rijdend met de grote steun van Belgische fans. Als hij zijn flow vindt, zal zijn zinderende snelheid van pas komen om op het podium te komen en zijn talent dit seizoen nog meer te bevestigen.

MX2: Sacha Coenen - "Red Bull KTM Factory Racing"

Sacha Coenen (Red Bull KTM Factory Racing) de tweelingbroer van Lucas  was uitstekend in Loket en is aan het wennen aan deze nieuwe motor in de MX2-klasse in zijn rookiejaar. Zijn starts waren snel en de jonge Belg vocht mee aan de top. Hij behaalde afgelopen weekend met een 7e plek in Loket het beste resultaat van zijn carrire en krijgt daarmee extra veel vertrouwen om deel te nemen aan zijn thuis Grand Prix om zo goed mogelijk te presteren.

 

Bron: Infront Moto Racing

 

 

ACTUELE INFO:

 

KALENDER 2024

ROUTEBESCHRIJVING

GESCHIEDENIS

TRAININGSTIJDEN

 

KNMV NIEUWS

MX-MASTERPLAN

 

MX PROMOTIONS: