Sportgala - Wat weet NOC*NSF van Motorcross? Hoe zwaar is deze sport? 20-12

Jeffrey Herlings weer geen sportman van het jaar

Tot teleurstelling van vele Motorcrossliefhebbers werd Jeffrey Herlings na zijn nominatie gisterenavond niet gekozen als sportman van het jaar. Maar de 29-jarige Langebaanschaatser Kjeld Nuis was uiteindelijk de gelukkige.

 

Jeffrey Herlings was er gewoon heel erg dicht bij en iedereen dacht dat hij tot de grote kanshebbers behoorde. Want dit was nog nooit in de Nederlandse Motorcrossgeschiedenis gepresteerd.

 

Foto: NOS-Sport - Wat weet NOC*NSF van Motorcross? Hoe zwaar is deze sport?.

 

Wanneer bekend werd dat Jeffrey Herlings genomineerd was voor de NOC*NSF sportman van het jaar verkiezing was voor iedere motorcrossliefhebber een ding duidelijk: de 24-jarige Herlings uit Oploo behoort met 4-wk titels opzak tot de grote kanshebbers om Sportman van het jaar de worden. Niet dus... jammer heel er jammer. Slechte verliezers...? In de hele geschiedenis werd nog nooit een Motorcrosser tot sportman van het jaar benoemd.

 

Geschiedenis sportman van het jaar in Nederland

 

In het lange lijstje van Sportman van het jaar verkiezing kwamen het meeste Schaatsen (18x) en Wielrennen (17x) voor. Daarnaast zien we Voetbal (6x), Turnen (5x), Zwemmen (5x) en Atletiek (4x).

 

Sinds het bestaan van deze verkiezingen begin jaren '50 werd er nooit een motorische sporter benoemd tot sportman van het jaar. Tot in 2016 Max Verstappen als eerste aan dit lijstje werd toegevoegd.

 

In Belgi werd maar liefst 10 keer Motorcross tot Sportman van het jaar uitgeroepen

 

Belgi daarentegen kent een heel andere geschiedenis: daar komt naast Wielrennen (18x), Motorcross (10x) op de tweede plaats. Met namen als: Stefan Everts (5x), Gaston Rahier (1x), Georges Job (2x), Eric Geboers (1x) en Jol Smets (1x).

 

De Nederlandse vakjury 2018

 

Wanneer we naar een overzicht kijken van de Nederlandse Vakjury dan zouden we deze kunnen beschouwen als een Olympisch onderonsje. Maar toch werd Max Verstappen enkele jaren geleden gekozen als Sportman van het jaar. En ook Jeffrey Herlings werd dit jaar genomineerd.

Wie weet het: Hoe zwaar is Motorcross nu echt...?

 

Wie kan de Nederlandse media maar vooral bovenstaande jury overtuigen hoe zwaar motorcross nu echt is. Want ja, hij zit toch op een motor...! Tot op heden heeft er nog niemand op TV echt duidelijk gemaakt hoe zwaar deze sport nu echt eigenlijk is.

 

Motorcross is volgens sportfysiologen een der zwaarste takken uit de sportwereld. Deze sport is zowel geestelijk als lichamelijk een zeer inspannende en alles van een motorsporter vergende sport. Want daar begint het mee. Bedenk verder ook dat je laatste kwartier van de wedstrijd puur op uithouding presteert, dus is je conditie op, dan zal er ook geen goede prestatie zijn. Tijdens een wedstrijd kan vaak spierverzuring optreden wat tijdens het Motorcrossen normaal is omdat je steeds in een anaerobe hartslag zit. Het komt omdat je spieren niet voldoende zuurstoftoevoer meer krijgen en zo ontstaat er melkzuur. Het enigste wat helpt is je conditie zo goed mogelijk trainen zodat de verzuring langer uitgesteld word en daarnaast voldoende rust in acht nemen. Dus dagelijks op tijd naar bed.

 

De conditie voor een MX rijder bestaat uit:

  • Kracht
  • Uithoudingsvermogen
  • Souplesse
  • Lenigheid en reflexen
  • Aangevuld met de nodige concentratie en wilskracht

Het is zomaar een opsomming op de website van Jan Mller die op zijn website www.motocrossadvies.nl motorcrossers adviseert over de juiste training en conditie.

 

Boek: Motocrosservaringen in training, begeleiding en advies

 

Motorcross; Jan Mller schreef er een boek over. Dit uitgebreide MX Boek voor beginnende- jeugd-, gevorderde- en topmotocrossers! Opgebouwd uit ruim 40 jaar ervaring in MX Training en begeleiding. Lees dit boek, en beleef nog meer plezier in uw en mijn sport, de "Motocross Sport";

 

 BESTEL HIER 

Het boek - Motocrosservaringen

 

 

Bron: NOC*NSF / Jan Mller - Motocrossadvies

 

 

 

ACTUELE INFO:

 

KALENDER 2024

ROUTEBESCHRIJVING

GESCHIEDENIS

TRAININGSTIJDEN

 

KNMV NIEUWS

MX-MASTERPLAN

 

MX PROMOTIONS: